Tuesday, July 14

launched!


bourjeux has finally launched!
click the icon to visit
oh now u guys know what 'sucked' all my time away from blogging

Wednesday, July 8

busy lately

bourjeux launching soon!! tune in k guys...soon soon soon...hope all goes well!

Sunday, June 21

menanti & menunggu

perihal menunggu ini satu hal yang sungguh menyakitkan.
lagi di tunggu, lagi sakit.
tapi apa kan daya, dlm harian kita pasti ada masa menunggu.
buat org yang membuat kita menunggu,
jgn lah kita berdendam.
sebab dlm hidupnya dia juga perlu menunggu banyak perkara.
siapa tau, yang di tunggunya belum tiba, dan itu membuatkan dia terpaksa buat kita menunggu.

my advice?

tunggu ja la with style.
wanna know how i wait?
this is rabbit gigi 2 bilah style :


online,
offline.
off.
on.
online,
offline.
silent.
silent vibrate on.
silent vibrate off.
general.
general volume 1.
general volume high.
tinggalkan di bilik.
.
.
.
.
naik pegi cek.


itu lah namanya org nda ketentuan.
but all would be well.
wish me my health,
i'm a little bit under the weather...
i'm flying to kl tomorrow
takut juga kena tahan sebab penyakit 2 huruf 2 nombor tu kekeke

tc & ttyl

Tuesday, June 9

random

was browsing thru facebook, bila one ad di tepi caught my attention (bukan macam ad colgate HALAL atau maximum cleavage tu ah). it's Muslim name for babies..awww..*mid-life crisis!* too early for a mid-life crisis i think, tapi this week all i can think of is babies babies babiessss...myb because bro is getting MARRIED kan jadi i know next i'm gonna be push in the spotlight..next raya mesti saya la yang selalu di tanya "bila mau kawin?"..

i'm just gonna flash my gold ring and say i bought it myself :P
suka hatiiiiiiiiii

btw, dgn suka hatinya, kerana byk masa sgt, i browse the page and me booking satu nama! dari dulu lagi me sudah booking, tapi now officially i'm telling u all k...















Islamic Name Badge



Abdul Shakur = Servant of the Most Thankful.



only mine would be Abd as-Syakur...abd tu bukan short for Abdul ok. it's just Abd. alif ba dhal.

ok, enough with that. few updates...this saturday kalau tiada halangan and semua org ada, we would be playing netball woot woot woot! lama sudah tidak mainnnnnnnnnnnnnnnn...rindu!!! harap2 jadi...

then i'm so anxious to go kl this coming 23-24th...for...something la...nanti kalau sudah masuk bulan 7, the second week, insyaAllah kalau nda sibuk sgt then i'd start. and u r gonna hear from me alright. saya kan loud speaker, apa saja saya buat pasti kamu tau. can't wait for that! harap2 ada sambutan! :D

aiyoo...penat pg bgojjing (jogging)...off to bed now...
tc & ttyl
i'm waiting for my blogger-mind to come back...
oh come back mojo come back!


Monday, June 8

very good suggestion

today is lazy day. spent the whole day watching tv, doing laundry...nothing much to do...later in the evening went out with my girls p skodeng org dlm hilux putih hehehe...

short update. this is going to be a short update. tadi saya tgk wayang 'The Other Boleyn Girl'. siuk, i had the cd tapi with someone else. nasib la, kalau with me cd tu confirm berasap dvd player balik2 me tgk tu cd.

there's this part i love so much (brief scene) yang kemungkinan besar org lain tgk pun kasih angin2 ja part ne cuz nda la important sgt. it's when Mary (Scarlett Jo) asked Anne (Natalie Port) why is she playing this game of tug-and-war to take King Henry's attention because "u know that I LOVE HIM" maksudnya jgn lah kacau effort saya! jawapan slumber dari Anne was


"THEN I SUGGEST U STOP"


though maybe that ain't what i would do, but believe me, when this sacrifice feels more like a struggle, don't stand too close behind me, the door may slam ur face on my way out.

ttyl & tc

Saturday, June 6


bagi org bujang yang belum beranak, post gambar sama anak buah adalah cukup exciting juga. sungguh kesian diri ini. soon, maybe soon. tgk c amir senyum lebar2 sambil confuse di mana lense kamera sebenarnya. dia comel ok. kalau di cubit pipinya ujung2 bulih jadi roti canai tu tlampau pinyik hehe. seperti biasa, belum ada lagi topik interesting untuk di blog. but try this : bila kita always (and i mean always) ingat about sesuatu, mesti benda tu muncul. contoh ringan, kemarin dulu mimpi p bershisha, today shisha lah topik nya. contoh berat, eh, nda payah lah. bisa2 hati ku terluka. bye.








Saya baini yang boh-san,

Tuesday, June 2

the middle mark of the year

time seems to be passing quiet fast nowadays. specially when there's no real aim i can see. finishing 20 kurungs this months isn't a real aim. an aim should mean much bigger.

5 months down, seems like i'm still on the same ground.
still on the same ground...

but i should be thankful i'm always Blessed with beautiful things that i already have.
specially His Love, Mercy, Grace, & Forgiveness.

will the second half of the year be better?
hope so.
at least the Answer i wanted to seek this month came early last month.
and the Closure that i said i had end of last year,
finally really kicked in today...
Syukran Ya Hannan, Ya Mannan, Ya Khaliq.

ttyl & tc, pray that we all get what we wanted.

Friday, May 29

before May leaves us...

saya agak sensitif ya kalau isu bulan May.
kepada sesiapa yang bercadang untuk jaga hati saya,
sila jot down, bahawa; saya dan May takkan serasi seperti 2 tahun lepas.
tapi i doubt anybody's gonna jot that down (except si bestie, dia nda payah jot down, masuk otak dia secara auto jo),
sebab if soal taking into consideration people punya feelings saya la pemenang.
macam marah pula intonasi saya menaip ne.
bukan marah,
penat.

so before May leaves us,
i just wanna make it clear,
mungkin saya bukan la moved on sangat kan.
i mean, itu adalah forgiveable ba kan?
maybe some (someone) are meant to share bigger parts of the heart,
tho akhirnya bukan semestinya menjadi pemenang.
tak brapa forgiveable,
sudah erase tapi belum move on.
TAK TELLY OK

May lalu,
cita-cita saya....
aduiiii sakit di ingat balik
nda pa la, i'd call besti besok, i'd tell her apa tu cita-cita
(sebab dia sija yang care tu)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
ok ok quickly i'd tell last May cita-cita saya nanti ada masa yang sesuai antara my birthday dan birthday yang bulan depannya tu kalau jumlah hari antara dua birthday itu di divide kepada dua akan dapat satu hari in the middle between birthday saya dan birthday yang the otheR dan hari itu lah hari yang sesuai untuk dam dam dadamm...dam dam dadammm...tapi syukur alhamdulillah bukan rezeki maksudnya mesti ada yang lebih baik. habis cerita. the end. bye. gudnyt. saya baru 23 mau masuk 24.

Monday, May 25

short update

minta maaf, saya punya blogger-mind pegi vacay lagi...
nda dpt cari apa2 intresting to write about...
maybe saya sudah turn to be uninteresting ne tau...
uh-oh...

1. saya penat di kelilingi orang 'sponge' yang sentiasa mahukan haba 'spotlight' untuk mengeringkan diri mereka. kemudian, bila sudah kering, mereka ini akan 'suck like a sponge'. suck segala2nya. attention anda, energy anda, attention anda, pity anda, attention anda, attention anda dan attention anda. kesemua permintaan ini akan dirangkum, menjadi 'spotlight' (maksudnya mendapat semua attention). maka bila kering, cycle akan berlaku over and over and over again....and again and again and again....ampun dosa, saya perlukan pematahan (i need a break).

2. semalam my nephew tanya "ngah, angah tau ka babu? angah ne babu ne..." cissssss mentang2 tua nya (my eldest bro) mo kawin sudah, jadi angah nya ne bujangan yang babuan sudah...ya la sepa la saya ini, terusan di ejek menjadi bujangan yang jadi babu....haiiiran macam mana budak 3 tahun pandai cakap2 begitu

3. roxy ada headphone JBL smart

4. lybby coming home soooooooooooooonnnnnnnnnnnnnnnnnn mari test power SLR sama2 babe!!

5. dk promise, kalau ujung tahun dia pulang dia nda kurus2 juga, dia blanja saya makan steamboat. kalau me yang nda kurus2, me yang blanja steamboat. kalau kami sama2 kurus, kami p makan steamboat masing2 bayar. kalau kami dua2 menggumuk, kami blanja noni n tini makan steamboat kakakakakaka (buduh punya deal)

6. saya setuju dgn bestie yang cakap macam mana pun kita pusing cerita, kalau salah tetap salah. period. nda payah beribu satu cara mo defend diri. atau cakap org lain yang salah. ini common sense.

7. jahit manik, jahit manik, jahit manik. awas kamu kalau sudah time raya kamu nda dtg tgk stok yang saya jahit sampai separuh buta itu

8. adakan customer tu bersungguh2 betul flirting...bukan juga flirting as in 'can-i-get-ur-number' style...macam cakap manis2 bah...punya hampa dia kalau saya sambung "nanti bawa la org rumah tgk2 baju kurung yang stok raya punya"...mesti dia rasa effort dia kena brush-off tu kan. (soal effort jangan main2 bos. bisa say sorry satu petang jadinya). jadi i just keep quiet, tapi kalau dia terusan cakap manis2 tadi memang saya akan guna line yang seperti di atas. nasib dia nda meneruskan usaha. takut ngkali dia tgk saya pegang tasbih, takut balatentera dari Atas dtg heret dia keluar kakakakakaka

9. saya penat bkerja, tapi siapa tidak penat kerja kan. even kerja tu TIDUR pun mesti penat sebab mesti tidur ikut time

k la guys. kamu pun penat sudah baca me merepek.
ttyl.

Friday, May 15

details magnified x15juta

ok...
badan dia beruang,
tapi huruf di kaki dia R
okeh
Signs always come in funny ways
correction
"signs" always come in funny ways

ndada la,
org "critical-thinkers"* like me sija yang suka "cari" signs padahal teda ne
apa la dosa beruang n huruf R sampai di katakan begitu
ok ok everybody, rub my words off
terima kasih air-coRn (haha RENNNNN!! typo typo) jenama YORK
kerana mu kami dapat patung ne
ndada ekor lagi tu jadi nda payah di kasi cacat lagi
kalau nda kasi cacat nanti tym The Day sibuk lagi patung ne minta roh saya
padahal roh saya sibuk angkat dosa berguni2
hahahahahahhahaa
ketawa konon, nda lucu pun (saya ja sendiri rasa lucu kekekeke)

*critical-thinkers tu ialah org2 yang berfikir tersangat advance, penyakit ne. nama saintifiknya CRITICAL-ANALYZER sebab semua barang pun mau di pikir dari depan sampai blakang lepas tu dari blakang sampai depan.

kisah handphone yang getek

yesterday,
handphone saya getek
dia mo berkenalan dgn aspal
bila buka pintu
dia pun terjah keluar
terus dia dpt berjumpa dgn aspal
BARRRRRRRRRR
begitu la bunyinya
BAAARRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR
la juga bunyi hati
PACAH rasa hati
getek punya handphone
kan ada lovebite sudah
calar jo
tkupak
tkupak
tkupak
kin panas
getekkkkk punya handphone
nasib saya beli pakai duit
kalau pakai daun
lama sudah saya ikat ko di kaki
pasti sliding2 macam org men rollerblade
biar puas ati ko ngigis di makan aspal
-
-
-
-
-
-
-
benci benci, itu juga handphone di bawa tidur

Tuesday, May 12

bajugging

setelah sekian lama bual2 kosong tu, akhirnya me n noni pg juga jogging. kasi jadiiiiiii sija sama dia.

laporan

1. kami (saya) memang sudah jadi ayam tua. kalau dulu jogging dlm byk2 style pun boleh. jogging sambut bola, lari siring, lari pegang tanah, lari pegang lutut, lari lompat bila wisel...apa lagi apa lagi...apa sija jenis lari me bulih bikin....kalau baru lari padang rugby 5 round pun nda byk complain (tapi paling lama duduk lepas tu me lah). nah skrg, baru tu 4 lap, sudah lalah (penat). bagus lagi noni bulih lagi p sprint one round. kalau saya, kalau mo merasa putus jantung pegi la bikin sprint2 segala.

2. waaaaaaaaaaiiiiiiiiii punya siuk berpeluh2 tu...lama sudah nda bpeluh like dat...paling pun time kemas bilik (behhh ada kaliah)

3. hehe saya masih boleh pegang tanah with out bending yeaaaahhhh ertinya muscle me belum kong lagi

4. (paling penting) nony ari ne bawa minuman...minuman famous yang semua org kenal...

one hundred plus

begitu la yang dia blang...okehh...
cabutsssssssssssss kena tembak la me kalau dia baca ne
here's to a more healthy life..

Saturday, May 9

Green Tea

Friday seems to be a nice day to tidy up few things in the shop. serabut juga hati tgk kadang2. so decided to re-tag few items, stock check, dusting.........and i got tired so i stopped hehehe...

while cleaning out a few stuff on the counter (which i didn't succeed, before closing counter jadi bersepah lagi balik -- HABIT), i found an aromatherapy oil & the burner. mo juga pasang, tapi teda mancis. tidak kan juga mo minta sama org bata. hehehe. teringat i have a burner in my room too, i decided to bring it home since it's only collecting dust kalau di kedai.

bila sampai rumah, i put a few drops, burn it, left my room and pegi mandi. when i enter my room

ASTAGA YA AMPUN DOSAAAAAA

...rupanya inilah that one smell i'm always very careful to avoid, which is bau green tea. sedap memang baunya, but it reminds me a lot of 2004. adui tidak tidak tidak. kisah cinta mengundang parahhhhhhhhhhhh (eseeeh sastera laitu kunun)

saya jenis attach memory bersama dgn smell and songs.
so biasanya perfume anda,
atau bau sabun saya,
atau lagu kita,
akan selalu trigger memory saya tentang "suatu masa dulu"

nah ini teringat lah motor ride (woot woot!!), air kelapa, TUARAN, hp yang kena pijak, almari yang pecah, eroy & sobri (awww), poly, football matches, seliuh saya yang di rawat, tumpang jeep, and a funeral. hmmmmm........

i was thinking of putting the burner off, but i decided to let it burn because i want to erase that hurtful memories and replace it with "now". i figure, kalau sudah selalu terhidu tu nanti jadi la tiada maksud sudah this smell. kononnya 2004 tu kena overwrite la. hard, but i'll manage. sayang juga mo let go of my smell-memory, because everytime tarik nafas, i feel macam i'm back in 2004. drama drama, i know!

mungkin org detail macam saya ne tiada dua nya kalau di sabah.

Tuesday, May 5

me, my failures...

i started my 2008 on May last year (was a late start) and ended my 2007 on June (double year in 2008??). i ended my 2008 by December last year, but still, it feels like i just started my 2009 this month (what's with May?). don't even ask what happen between Jan-Apr. my head was on vacation.

since most people would start with new years resolution, i'd start with my failures (because i'm not most people). so my boringness starts here :) read on people.

1. i can never floss right. still until today, the hard to reach teeth are....hard to reach. my bro bilang kasi panjang bah tu floss, then baru i understand why the floss d jual panjang berjela-jela which seems hard to finish. i always buy new ones if ilang sija. namanya habis floss memang nda pernah. so i tried kasi panjang2 and lilit dulu di jari. but still i can't floss right. in that vunerable position of opened mouth, my saliva jatuh macam org kena sawan yang can't control their body behavior. i should search in youtube or something on how to floss gigi geraham. eeeewwwww, i know.

2. i can never force myself to clean my room. it's always "nanti nanti nanti, ujung minggu". and when weekend comes i'd rush to work sebab "weekend customers" kan byk. jadi i don't know when actually i have time to do it. bilik ada nampak clear skit kalau it's laundry day (so in my defense, saya bukan hambur barang, cuma laundry saja kasi semak bilik). wait until BAC read dis, they sure have something else to say. kalau dulu mau tidur di bilik asrama saya, tpaksa tangan dorg jadi wiper untuk surung semua barang "out of the way" if dorg mau limpang di katil.

3. talking bout time management, i can never manage my time. yet i always complain about not having enough time. kalau driving slalu pun marah2 macik or pacik di depan yang pandu slow2. "apa kamu punya satu hari 30 jam ka until u can drive so slow??". i think most of my time is wasted on complaining about other people.

4. saya selalu mengata org. i need to change. i guess semua org pun suka mengumpat, n bual2 kosong bout other people, but that need to stop. byk dosa lain i can collect (like lying to my mummy that i'd clean my room soon)

5. BREAK MATI. selalu pun time driving saya break mati. nanti kalau sudah mau tukar break-pad, buat muka 3sen sama si daddy. tapi mesti kena reject sebab duit 1sen nda kena trima bank sudah. adehhhhhhhh

6. cuci kereta???? saya mo cuci kereta??? cukup la satu kali ja dulu...i'd rather send it to the car wash

7. satu lagi bual2 kosong yang famous dlm BAC "mari kita p main badminton" <<< nah this never took place ok. never. selalu pun bjanji, nanti slalu pun ada something come up yang menyebabkan kami nda pegi. add-on BAC si ajik (wawing c nony, my cuzen) lagi kick, siap tanya "kalau mo men badminton mau sewa court brapa la tu?" nah kalau mau free mari jogging di likas. ini jogging lagi bkurun sudah di janji tapi nda pernah berlaku. hanya bila masa BAC ada tournament netball baru mo p training. itu pun byk complain.

8. buka kedai 10.30am is a never. NEVER. 10.30 am tu baru mo cari kunci kereta (30 minit punya crita)

9. urusan-urusan official dgn office (bank or tenant management) itu adalah bukan saya yang urus. saya-nda-pandai-berurusan-di-office. nasib kerja sendiri.

10. one night, i saw this desperate housewives punya ceta where edie n susan tstuck di bawah (bawah mana i pun tak tau). and edie mbentang kertas to make a time-line on when susan is actually "out of man", which is near to never. i think i should do that too. although 2009 is paktoh year, tapi since i just started my 2009, i still can make amendments. myb i should take a break on being with anyone. i just wanna be with me...

i think 10 is enough. i'm still working on some. hope i'd succeed this time. watch out for another failure list on May 2010. i hope my list gets shorter.

Saturday, May 2

when i dream


MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com



I could build a mansion that is higher than the trees
I could have all the gifts I want and never ask please
I could fly to Paris,it's at my beck and call
Why do I live my life alone with nothing at all?

But when I dream, I dream of you
Maybe someday you will come true

But when I dream, I dream of you
Maybe someday you will come true...

I can be the singer or the clown in every room
I can call up someone to take me to the moon
I can put my makeup on and drive the men insane
I can go to bed alone and never know his name

But when I dream, I dream of you
Maybe someday you will come true

But when I dream, I dream of you
Maybe someday you will come true...


today feels a lot like my birthday...
get more than i wanted...

out of norm

dis few days,
i've forced myself to adjust to new rituals
(how can it be 'rituals' if it's new?)
uuugggghhhh
i can't stand it
i can't stand it
i can't stand it

i'm stationed at karamunsing until this week ends,
half of my time is spent baby-sitting
(c amir kencing di pangkuan me lagi)
[sepa suruh me lambat bgn p teman dia kencing]
everything seems like out of place
2 minggu sudah me tidak off from work

missing some things are not healthy
:(
praying for next week to come sooner

Tuesday, April 28

Bojangles

last night, after making sure my sister is already asleep, me n my bro went out to take air (ambil angin kah kah kah)...actually it's just an excuse, dia tu bru beli cd, jadi mau setting2 sound dlm kreta. mula2 start enjin ja, nda lama bergerak pula kami.

bila sampai ja near kg.likas, perut mula meragam. o.m.g. ini mesti sebab gastrik yang belum surut2 itu. sometimes when i missed my meal, n when i eat later, ini lah jadinya. CARI TANDASSSSS

dgn rileknya my bro turn n entered masjid likas. okay. now this feels so wrong, adakah mau p masjid utk p tandas? mcm nda ngam ok. mcm pakai senduk nasi utk kaut gula. nda ngam. mengganggu kemashalahatan. tapi then i remember, i paid zakat dua tahun sudah. di sinilah mungkin duit zakat saya di salur kan, di masjid bandaraya.

bila masuk ja masjid dgn keadaan bergegas, i think tukang jaga di pondok tu sudah boleh baca at that hour of nite mesti saya masuk sb mau ke tandas. (ok i'm gonna talk mean about masjid ne, i know this is so wrong. bagi yang tidak mau baca, skip trus ke perenggan seterusnya). bulih2 sudah saya limpas tu tukang jaga not long after cornering to the toilet dia pegi tutup lampu to that path. okay, mcm gimme a break here man. saya tertanya2, mana pergi duit zakat saya kalau begini (jawapan yang betul ialah duit zakat di bagi dgn org yang memerlukan). jadi saya skrg memerlukan, mengapa hak saya di rampas? kakakaka drama drama i know.

saya akhirnya terpaksa pegi petronas likas. trima kasih petronas dan kad mesra. sekian laporan tentang sakit perut.

bila on the way home, kami lalu lagi masjid bandaraya. terus teringat my encounter 4-5 weeks ago. when driving to work on Fridays (Friday kami buka kedai after Prayers), saya lalu di masjid likas. salah pilih jalan, sebab sesak time org mau keluar masjid. tapi once ada lelaki yang lalu dpn kereta saya tu, terus minggu2 seterusnya i don't mind "salah jalan".

lelaki sekitar masjid bandaraya, sekitar waktu lepas solat, semua adalah lelaki yang berpotensi okay? bila cakap lelaki di sabah ne tiada harapan, i think that's harsh. ada bah juga lelaki muda (and hopefully bojangles [bujang]) yang kakinya di masjid n bukan di clubs saja. lelaki yang saya maksudkan limpas depan kereta tu bukan sembarang lelaki ok. dia lelaki yang bisa bikin saya tekan break kuat2 sebab takut angin dari kereta saya would hurt his handsome-ness. dia nampak macam arjuna pendekar Islam gitu. jubah dan seluar lapisnya sampai atas mata kaki (buku lali). uwah, lelaki berIman yang gentar dgn hukum Isbal (melabuhkan pakaian melebihi mata kaki). serban arab di ikat di kepala macam penyanyi indonesia yang i-don't-know-the-name. ikatan moden gitu, menampilkan diri sebagai pemuda yang zuhud sekaligus sedar-trend. 4-5minggu yang lalu kami bertembung mata. hati saya tetap deg-degan sampai hari ni. muda, tapi tetap menjaga sunnah nabi utk simpan janggut walau hanya segenggam.

kalau perempuan bisa propose, sudah lama i step out from my car.............
.......and propose him a car ride (kamu pikir propose kahwin??)

masih ada harapan di luar sana...
okay saya mengada-ngada saya tau. keke. sekian.

Monday, April 27

attitude change!

buat baik berpada-pada,
buat jahat jangan sekali....










buat lah dua tiga kali,
atau berkali-kali hahahaha

ok now that's so wrong ok...kalau sudah di tegur, mesti mau ubah sikap, maka mesti mau ubah...kita mesti tau garisan kita (direct translation of "u must know ur line"), mesti hormat perasaan dan garisan org lain, okeh? okeeehhh....

Saturday, April 25

impian saya

if all else fails (whatever i'm planning now), i'm so gonna switch lane. saya mau jadi pengacara NONA...........

......sebab kebanyakkan mereka will marry really rich org kenamaan and some even hit the jackpot of marrying Sultan,ok? bukan anak Sultan, tapi Sultan itu sendiri.

bukan material atau pun high-maintanence (hush u guys), cuma apa la salahnya sometimes tu kerana all else fails kan, kena lah sedap2 kan ati sendiri dgn angan2 luar dunia.bila sudah jadi bini tan sri (see, i told u saya nda material, saya puas hati settle with Tan Sri pun ok), this would be my everyday life :

  • bila turun ja dari kereta, di depan 1B sudah ada org sambut sama red carpet. "Puan Sri..." begitu lah org greet saya. tapi turun tetap maintain nda payah pegang tangan org yang tukang buka pintu tu. jaga hati laki memang begitu. tangan laki ja boleh pegang tau.
  • bila masuk ja 1B, org Habib Jewel senyum sinis ready mo kasi keluar diamond2 nya yang ada sijil tu (diamond pun ada lulus ujian diploma ada sijil gitu jgn main2). stakat diamond2 tu saya pakai hari2 time mandi pun tidak tanggal tau.
  • hah? nine west? apa tu? braun buffel geng mainan skrg "kamu ada ka yang winter edition 40k punya price tu?" oh of cuz bukan saya yang buka mulut kalau tanya harga. everytime bejalan, saya ada 7 dayang2 'pengampu' yang ready utk berkhidmat. masuk ja kedai, trus dorg whisper sama shopkeeper tu "ini isteri Tan Sri X, sila tutup kedai awak. tidak lari 50k dia blanja sini, i guarantee"
  • bila suami tu outstation pegi Peru atau ke mana2, time salam cium tgn mst dia tanya, "sayang ada duit rumah masih? 5k cukup ka untuk seminggu?" tarik la muka munjung confirm dpt triple pay kakakaka
  • ujung2 minggu nda main la pegi sipadan segala. saya mau pegi LUNDUN (London).

behhh kalau angan2, Jehan nombor 1. kasih amin ja la, nda juga kesampaian. my life right now? nothing to be complained about :D

Friday, April 24

in a man...

ok muktamad, in a man, i want him to be like this. like this, okay?
sumpah nda cari lain kekekekeke
Javier Bardem, stared in Goya's Ghost..
puhhhhhh kick joe crita dia...
half of it is because dia yg blakon...
tho he's a man of God in the story,
tapi dia masi nampak hot thru that long robe okkkkaaayyy...
kalau ada begini duduk2 di Inanam,
saya pegi tu usaha kakakakaka

Wednesday, April 22

what's my age?

yesterday while hanging with noney, somebody joined in...
tripping berkenalan la konon...
nasib cute, kalau nda memang angkat kaki cabutssssssssss...

when asking bout age,
dgn slambanya i answer
"oh saya nda la 22, saya baru ja turned 23, but this year i'd be 24. but i just trun 23, like baru ok"

how can i be in 3 age at one time?
saya pun nda paham
i wasn't trying to be young
i was just explaining kakakakaka
i need to see people more
period

Tuesday, April 21

award bersungguh-sungguh


saya betul2 bersungguh-sungguh bila saya sedar masa tidak tunggu saya
(jadi kenapa la saya tunggu benda-benda lain sedangkan masa tidak tunggu saya)
well apa2 pun, i was refering time and work, sorry sidetrack pula kejap
saya bersungguh-sungguh mau siapkan kerja
amanah tu, nanti di soal di akhirat
ketar2 kaki dpn malaikat (baby angel, dog angel, apple angel, sandwich angel -- hanya rena tau ini apa maksud -- shh jgn bagitau org lain, tapi there's no such thing as angel yang wujud di akhirat sb mati di dunia)
sorry, sidetrack lagi
seems like kebelakangan ne begitu la hidup saya
byk masa di buang pegi sidetrack2 ne
actually saya tu mo bagitau
saya mengantuk
sebab saya bersungguh-sungguh (kata rena atas nama jihad)
saya berjaya hit target siapkan jahit manik baju dgn motto
satu hari, satu baju
apa pikir kita punya Prime Minister ja ka pandai buat motto 1Malaysia tu
nahh kan sidetrack lagi
cranky tau kalau nda cukup tidur
Yaya bilang kalau mo gorgeous kena slalu tidur lewat2 kekekek
dia jalan2 pegi kk pakai PJs ja n mata bengkak pun dia tetap gorgeous berbanding org lain di kk okayyy...
off to bed! 3.02am

Sunday, April 19

few random notes

tau la kan, saya buat blog macam personal notes bah. layannnnn

1. baru2 ne ada org cakap begini "eeehh sudah lah ko! jgn pegang2 ne, ini bekas bf aku pakai karang dia lagi suka sama ko!" itu lah klu org sudah marah...pek pek! sorry aaahhh...

2. len kali kalau pegi bbq hotpot bawa lelaki, kasi dkt2 muka sama grillnya tu, supaya keluar merah2 di muka (sebab kena panas). baru trip cute sebab ada blushing2 kakakaka layannnnn...tapi peringatan, jgn tlampau dekat nanti kena minyak menggoreng sotong tu,k? n duduk dkt heat controller tu...so kasih panas tym mo kasih dekat muka kekeke

3. lelaki di sabah, tiada harapan

4. since i lost my phone, saya macam hampir gila tanpa music. kalau lagi tym kerja, uinah, patung bah di bawa bcakap. i need a new phone daddy please daddy

4.5 (penambahan selepas blog di post)...and in my phone i have millions of numbers that i don't have any idea how to get back...sedihhhhhhhhhh...ada org suggest p OCS, tapi kalau incoming call nda kan ada dlm log juga? then cemana saya mo dpt number ituuuuu :'( and txt, and pix, and videos...semua di tangan durjana yang mencuri itu...saya cuma mampu doakan mudahan itu la last item he ever steal

5. mum bilang me makin kurus since they left...kalau lah dia tau me baru ja gastrik ari tu, pasti di leter kaw kaw punya...then when kami mo titun semalam...i whispered to my sis..."kalau mum bilang ayang makin kurus, then, dpt la ayang cuba skinny jeans uya tu kan?" uiinahh...my sis smp duduk bah ketawa tbahak2...ya la, sepa la paha saya ini...

6. dlm calender kerja saya, nda lama lagi mo raya...okehh...kenapa macam saya malas jahit manik tu aahh?? kena lagi la tahun ne...

7. i ran out of ideas. i know, i'm boring.

8. kena bommmmmmmmmmmmmmmmmmmmm alamak guard guard

9. ada org dlm FB saya yang rupa dia macam paris hilton, and it's like, not fair okay? because she's my idol...paris, i can be your bff hahahaha malam2 saya mimpi paris dgn tongkat diamond dia n tunjuk me and say "babe, u r now my favourite pet" woot woot dat's hot gorgeous!

Thursday, April 16

i think...

i think...
early in the morning my gastric sudah left the building,
but my guess was wrong. it's still there, so there. wrestling session nda sgt teruk macam kemarin, today i made sure i ate every other hour

i think...
tadi when saya naik escalator the uncle freak di blakang was staring at my feet,
he was actually staring at my bum. uncle, i am young enough to be your daughter.
see how smart i am not highlighting that he's old enough to be my father, saya muda ok, yang penting saya muda.

i think...
lelaki di McD tu yang di blakang tmpt assemble burger tu dia ada status quo.
that's it, no explaination needed. dia memang ada status quo.
kerana bila anda minta extra anything, dia akan pastikan si gadis counter punch +0.50

i think...
waiting on something uncertain itu adalah unhealthy.
maybe i should stop waiting, and pray more that the right answers will come my way? kalau minta jawapan dari Bos di Atas, mesti dapat tu kan. with that i ask Him to deliver strength as well.
i'd be fine, dulu cedera parah dari ini pun i'm still here blogging about it, right? paling certain, kalau makan kfc bikin kenyang. apa barang pikir pasal duit n benda-benda (material or non-material) yang bukan Hak. batilllllll....

i think...
matlamat tidak menghalal kan cara.
itu adalah benar. ko set la apa yang di mau, tapi jalan cara kita usaha kena cara yang betul.
no explaination needed.

i think...
tadi during tgk ceta, my phone vibrate? couldn't be...
it was my tummy yang masih gastric. tahniah

i think...
i should win an award dalam 'org paling bersungguh-sungguh'. if there's no such award, they should create one.
and for certain, saya yang patut menang.

i think...
SH al-attas adalah betul bila dia cakap cicak di dinding tiada sayap pun mampu makan benda yang terbang and susah di tangkap.
cicak yang tiada sayap pun tidak makan bangkai yang terdampar begitu sahaja.
but, undeniably, byk org di luar sana bukan saja makan sampah, tapi makan bangkai juga itulah sebabnya banyak yang gila segala2. byk gaya dorg yang sukar di tafsir. hati busukkkkk

i think...
status quo is still on.
apa ne bro, rilek la, sepa bilang ini competition (tho saya yang menang award paling bersungguh2). kita semua kena ada mentaliti 'rilek la bro', ok?
jgn la sorong tarik sorong tarik, u r giving status quo a bad name dude. ujung2 sendiri pun tidak tau skrg turn mo sorong atau mau tarik. bak kata EZAT, apa barang men pasang men tanggal men pasang men tanggal. sekali cakap ja saya sudah tau, nda payah ulang2 dgn status quo tu.

i think...
abang Quiksilver tu mesti impressed on pilihan batik saya (sb awak dtg balik hehe)
SAYA HARAP AWAK DTG LAGI.
tho saya tidak akan butang atau sarungkan lagi batik, awak tau kan itu bukan dlm job description saya kekekeke...

i think...
some people pasang 'allies' di blakang,
boleh tu boleh. tapi pastikan ianya ada hasil. byk dosa lain lagi yang boleh kita pungut, jgn la buat dosa talam two face.
apa pun kata mu, tidak payah pasang alibi yang sgt shout out to the world punya style ok?
slow n steady ja k...

i think this is too much already...

Thursday, April 9

Sabah & Sarawak pun Malaysia

two nights ago, semua org sibuk switch on the telly to know the result of PRK di dua bukit n satu batang itu. tsk tsk tsk...status quo man...i told u it's important, right?

but status quo aside (kan kita sudah bincang itu), i was jumping from one channel to another to see the results. aiihh, semua wawancara pasca-PRK. since semua pun sama, saya pilih lah rtm1 (sebab hensem yang open forum).

as we know, semua guest yang ada tu org-org bijak pandai, professor, penganalisis politik & so on...tapi boleh2 org yang di wawancara tu cakap gini....

"Seperti yang kita sudah maklum, Sabah & Sarawak memang kubu kuat BN. tambahan lagi, perpaduan di Sarawak adalah kuat menyebabkan Batang Ai di menangi oleh BN. Ini merupakan suatu pengajaran yang patut di ambil di MALAYSIA di mana kemenangan berpihak pada pihak pembangkang"

i hear this much too often. if ada customer di kedai pun, usually mesti tanya, "ambil stok di mana dik, di Malaysia?". dat means kan, most of org semenanjung ne under the impression bahawa Tanah Semenanjung Malaysia itu adalah Malaysia, n Sabah & Sarawak ne nda tau la pilipin ngkali. bestie bilang kalau F.T Labuan akun pula dorang itu masuk Malaysia. ya la upper class kan org F.T Labuan beeehhhhh

mo bilang stupid, masuk juga dia tv kan. mo bilang nda belajar sejarah, penganalisa politik pula tu kan. heran. Encik Professor, biar saya tunjuk awak peta Malaysia k.


yang warna orange itu SEMUA adalah Malaysia, ok?
tgk Brunei warna biru, ok?
maksudnya lain negara, ok?
tapi Sabah & Sarawak warna orange, okayyyyyyy
puhhh-lease!

Monday, April 6

airport drama

to date, yesterday tu kalau ada award utk cry2 paling lebat memang saya lah pemenangnya. always pun kalau sending my parents off the aiport, mesti saya la yang paling kuat cry2. tapi this year ada lebih lebat berbanding tahun2 lalu. bak kata org "angin monson sudah tiba". saya pun nda pasti nangis kenapa..."takut rindu mummy" -- nah bayangkan kamu saya sebut dgn suara ketar2 hehehehe. but what made me cry the most is because semua org pun keep asking why me nda ikut sama padahal nama me masuk dari awal tahun uda :(

c amir anak buah paling pintar di dunia tu heran tgk me cry2...jadi di tanya lah sama mummy nya...

amir : kenapa angah tu cry2 mummy? dia mo minta apa?

**nah usually kalau budak2 menangis minta barang kan, ini lah dia btny saya tu menangis minta apa

mummy amir : ntah lah mir apa angah tu minta, minta puji ngkali he he

trus my waterwork automatic berenti sekejap huaaaaaaa...

ptg2 after maghrib me "teman" my sister pegi roxy. dalam hati saya "Ya Allah, akan ku terima ujian kesabaran yang harus ku pelajari ini demi masa depan yang lebih melimpah2 dgn duit yang saya tidak boroskan..." saya hanya mampu tahan dlm sekitar 7-8minit ja kerana lah ini :


sorry la saya sudah cuba resize tapi gak bisa jadi terima ja la teputus2 di ujung
mula-mula iman tu tebal...saya mampu saya mampu saya mampu untuk bersabar...
nda lama lepas tu saya mampu saya mampu saya mampu untuk beli hahahahaha SALASAIIIII.
bulih2 two item reg price, third item rm8! then third item tu free if kita bagi tiket parking or tiket tgk wayang or resit makan. i don't understand how roxy bisa kaya dgn promotion gila2 begini.

yang lagi bikin heran, semalam saya dpt voucher RM 50 x2. okaayyy...mcm sepatutnya 1 pula tu kan kalau ikut banner...tapi macam saya pun ambil 10 langkah laju2 keluar roxy hahahahaha astagahhh...

Friday, April 3

portals

two nights ago i was watching tv with mummy n sis (surprisingly i was home early,jarang2 itu jo). we were watching a cooking show, and while watching, i chuckled on my little inside joke. trus mummy tgk me, heran. "ayang ketawa kenapa?". i know, 99.9% she's already actually sure what i'm laughing at -- myself. "mummy nda tau la kalau ayang len kali macam mana, kapisan la laki mu nda makan ahh. njaang nasi (masak nasi) pun kala-kala kaas (keras), ani kan lagi masak yang macam alam tv ani. hidih. jaga ko laki mu aie lain, kapisan nda makan."

yes, mummy is always right. she knows i chuckled at myself thinking that i dunno how to cook. but to my defense, saya itu ada ok dalam memasak nasi, okay? cuma mummy ada taste tersendiri yang susah mau di fahami kalau dalam ketepatan lembut/keras nasi. half whispering, i said "mum...kalau masak bubur cemana?"

i guess that boiled my mum! (no pun intended)
she looked at me and said...."nasib la ayang pandai mengaji, kalau nda, 3000 pun mummy malu mo minta" hidihhhhhhhhhhhhh nda ulah juwa jemu..

so, sejajar dgn itu, me n ren (we should go hunting together) i think kami perlu tgk2 buku di pops untuk ajar2 kami masakan gulai masak lemak or whatever. permintaan perut lelaki extreme n mengada2,okayyy. len kali i bagi makan telur n hotdog ja baru tak tauuuuu. confirm 3 bulan lepas tu turun naik court huhuhu

kalau dulu yang penting itu adalah STATUS QUO (menyesal i blogged about status quo, now semua org tau n mau pertahankan status quo masing2) now kita ada benda baru yang equally important which is PORTALS. so since somebody "somebody" closed their portal -- and i closed half of mine already -- i think me and that girl yang sudah "taken" di RHB should join a new portal yang saya baru buka di DBKK. okay mereka adalah hot,okay? girl! cari kasut sukan ko! we're going to practise badminton like champions baru boleh ajak org hehehehehe

BUKA PORTAL GITUEEEE

p/s: people shud be more appreciative, because, saya bukan hati batu okayyy...BAC grrrrrrrr

Friday, March 27

day one in 1B

8.00am - bangun
9.15am - ambil nony (si idung pau)
10.00am - bergerak to 1B n punggah barang.

--tahap bateri : FULL
--tahap semangat : FULL

2.00pm - had lunch, most of the time on our feet attending customers.

--tahap bateri : 20% sudah pakai
--tahap semangat : panas hati! belum ada sales

3.00pm - both me n nony full time berdiri attending all customers dgn harapan ada sales. sakit hatiiiiiii...nda mo kalah ne, nanti booth lain ada sales n kami teda...

--tahap bateri : 45% sudah pakai
--tahap semangat : drowning

5.00pm - hah? sales? what sales? kami sibuk bermain-main, kacau-kacau, mengurat semua yang limpas hahahaha

--tahap bateri : 30% sudah pakai (naik balik percentage ne after mengurat-urat)
--tahap semangat : SALASAIIIIIIIIIIIIIII hahahaha

alhamdulillah, around 7pm time me n nony sudah putus asa tu ada juga sales. bila malam pegi claim duit di bilik gerakan novotel baru nampak yang sales amount kami tu kira ok juga tho kami cuma jual 2 item, dpt juga tanding booth lain yang sales volume tinggi, tapi amount lebih kurang juga. okeehhh...hari ne suara mesti mo sweeter then yesterday!

Wednesday, March 25

dulu n skrg

dulu tym student, if ndada duit, call seja si daddy. 10 minit lepas tu, ada laitu daddy dtg p poly antar duit sama makanan yang bisa kasi kenyang satu wing di kamsis. deodrant n shampoo pun kena kasih beli tiap2 bulan. apa takut.

skrg time kerja, if ndada duit, tinggal kira jam n saat tarikh bertukar p awal bulan. kalau ndada duit, ndada laitu. mesti mau tau malu mo menghintu dari daddy or mummy. kalau ndada duit, jgn lagi makan di luar, direct ja pulang. skrg mo berus gigi pun p tandas sebelah haha! i should consider managing my money wiser. tidak boleh jadi begini ne. no more shoppingsssssssssssssss....ASB first (mati la tiada kehidupan)

Sunday, March 22

lupa apa sendiri tulis

sometimes, bila sudah di atas tu, lupa kejadian di bawah. i forgot about this. that's what i wrote when i was fighthing not so long ago.

awu banaa tu, banaa hantap, inda lagi dpt di uja inda. saiepun bguna, baik juwa mun di kada-kadaie. i must always remember that, saiepun bguna, baik juwa mun di kada-kadaie. saiepun bguna, majal tu majal juwa, tapi baik tahu mana diee atu bdiee. tapi kali ani, syukur, ku saah kan bana-bana semuha, segala, abis tulus ke Tangan Allah. mun bukan ato takdie ku, inda juwa menjadi n pasti inda menjadi sebab bukan ato yang ada di Luh Mahfuz, n ku tahu pastu ada yang naiek n pasti ada yang nyambut. paling pasti aku tu kakal juwa dgn pedoman InsyaAllah.

baik ingat dangggggggg....saiepun bguna, di kada-kadaie juwa! haie ani iski, isuk2 banci. sikapnya tu macam ato. jadi pikie kan tah sendiee. umuu pun bukan damit, basaa tuha sudah lanjut usia.

Saturday, March 21

customer dari Taiwan

Hari ini saya di anugerahkan beberapa pujian:
1. clever
2. graceful (hah?? biar betul??)
3. sweet (itu saya tau, saya kan sugar-coated, apa lagi kalau customer *ehem* lelaki)
4. PUTIH MELEPAK macam cina

apa lagi, di awangan la si Jehan melayan customer dgn senyuman lebar. nda pa la, biar la bininya mentest semua baju n menghambur baju tu di kaunter, saya ok ja tu. saya senyum ja. sorry wifey, awak tak cakap english, awak tak tau laki awak puji saya hehehehe (tapi mula lain-lain tu tudung saya pun saya labuhkan ke dada terus, lain lakinya ne bercakap dekat-dekat)

mula-mula tu, because of the language barrier, susah juga mo communicate. they keep on speaking in chinese yang saya pun nda pernah dgr loghatnya tu. iskk...ikut betul pelancong Jepun n Korea ja ne yang berkeras guna bahasa dorang sendiri, kalau lain-lain pelancong tu tau juga basic english. so politely i ask "sir, u from Taiwan?" uwahhhh di sana lah saya di beri anugerah clever tu. "how know?" dia tanya...so dgn jack sepuluh tan saya pun jack dia tinggi-tinggi "because usually Taiwanese n Korean come to Sabah bring big business". nah di sana saya kena lagi bagi second time "u so clever, how know?".dgn selambanya i answer "if not big business, u won't be called by Tun Ahmadshah for courtesy call". di sana dia terus duduk cara org menang judi 10k.

lepas berbasa-basi dgn si hubby, saya pun melayan si wifey, mata si hubby masih lagi nda lepas meneliti tingkah laku saya. "lady, excuse me, u very graceful. u smile very nice and u talk very sweet". ohhh pandai la kau. saya translate untuk wifey mu baru ko tauuuuuuu...

sempat juga dia tanya whether i'm chinese yang masuk Islam, i said no. "i speak chinese with u, but u no understand, i tot u stupid chinese". mak oiii bahasa mu itu tidak beralas Encik. i explained to him that i'm Kadayan, i said ada org research n cakap root Kadayan ne ada dari Tibet (some say Jawa, some say Brunei, nah antahhhh lah) jadinya dia bilang "oh, no wonder u so white like chalk n snow". itu saya suka. kalau saya boleh bagi diskaun lebih, memang saya bagi, tapi skrg kami sale jadi harga semua sudah termaktub.

paling siuk, waktu dia bayar tu keluar la satu bundle duit RM50 yang gemuk2. dgn slambanya dia membayar n say "KEEP THE CHANGE" wahh say macam boleh buat larian+lompat di sana. jumlah "change" yang di maksudnya itu adalah lu-cra-tive.

sekian saya memblogging perkara merepek. ampun ya, saya lama sudah tidak blogging hal-hal merepek.

hari ini, status quo lagi. sikit-sikit mo reset. jadi rena ajar "BRING THAT MF DOWN" atau original wordings nya is "that's how u bring a MF down". oh the game is on! the roof is on fire, so burn MF. burnnnnnn. now that's hot bak kata Paris Hilton.

Hasbunallah wa ni'mal wakil. saya tau jalan saya itu di tuntun yang Maha Mengetahui.

p/s: hari ne bos belanja makan mee goreng ayam tanpa telur. makasih bos, saya sayang daddy. saya pukasssssssssssssss itu daddy pun tau kan.

Thursday, March 19

new blog

kalau nda jumpa saya di sini, saya berada di blog sebelah.
just another blog to would tell my everyday stories from another point of view (takut kalau di sini nanti org rasa SEMAK pula).
alhamdulillah...
InsyaAllah akan di update sekerap mengupdate blog yang ini...

Monday, March 16

i'm wrong

yes, people. saya jarang mengaku. sila copy & paste title saya tu, and save somewhere (because i might delete my post again [rena ajar]). but i know i'm wrong.

selain hati yang memang sudah sedar akan perubahan,
kata-kata yang tidak terkawal,
detik hati yang kurang baik,
tingkah malas,
kelakuan luar ajaran,
my sis nony pun sudah cakap saya JAHAT HATI dan JAHAT MULUT
nampak gayanya hati saya ne perlu penyucian
nah, di situ guna nya buku penyucian jiwa yang belum lagi saya baca tu...
will read it soon...
ini case emergency ne
**ninung ninung ninung**

rasanya gundah ini lebih2 bah yang di layan...tu la macam org hilang pedoman...iskkk palis palis...
note to self : perlu apa yang perlu itu bila perlu kita tau perlu.

Saturday, March 14

such a fuss

**DELETED**

because sometimes ppl make mistakes

Wednesday, March 11

most important thing

STATUS QUO.
ITU ADALAH PENTING.
PERIOD.

Monday, March 9

MUNAJAT

du'a yang di harapkan di ameen kan oleh beribu malaikat..ameen ameen ya Rabbul al-amin...

Ya Allah jika aku jatuh cinta,
cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu,
agar bertambah kekuatanku menyintaiMu.
Ya Muhaimin, jika aku jatuh hati,
izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya bertaut padaMu,
agar tidak terjatuh aku dlm jurang nafsu.
Ya Rabbana jika aku jatuh hati,
jagalah hatiku agar tidak berpaling daripada hatiMu.
Ya Rabbul Izzati jika aku rindu,
rindukanlah aku pada org yang merindui syahid di jalanMu.
Ya Allah jika aku menikmati cinta kekasihMu,
janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu.
Ya Allah jika aku jatuh hati pada kekasihMu,
jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMu.
Ya Allah jika Engkau menghalalkan aku merindui kekasihMu,
jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepadaMu.
Ameen....

Sunday, March 8

debaran jantung ku...

malam ini, bukan seperti malam biasa. aku ber'uzlah, seorang, sepi, tenggelam dalam bacaan. 'uzlah, yang hanya hadir aku, Dia, dan kekasih hati.

bacaan yang semakin lama semakin di selami. sampai hati mu perempuan Yahudi! kau racuni kekasih ku satu-satunya...LAKNATULLAH!

tangis semakin teresak...saat kekasih mengulang "Umati, Umati, Umati" saat bertemu sakarat. sungguh cinta kekasih hati ini pada perjuangannya. tangisannya kala berkata "fitnah sudah dtg" di iring tangisan sendiri.

Hari Kebesaran mu, Muhammad bin Abdullah, Imam segala Imam, pemegang mukjizat terbsar, Quran al-Karim.

Allah humma solli a'la sayidina Muhammadin tibbil qulubi wadawa iha,
wa a'fiatil abdani wa shifa iha,
wanuril absori wadi ya iha,
wa a'la alihi wa sohbihi wa salim.

Ya Allah, Limpahkanlah rahmat ke atas junjungan kami Nabi Muhammad s.a.w yang menjadi doktor (tabib) segala hati dan ubatnya, yang menjadi penawar semua badan dan penyembuhannya, yang menjadi penerang segala pandangan (mata). Juga limpahkanlah rahmat kepada kaum keluarganya dan para sahabatnya.

Satu-satunya lelaki pujaan hati, teratas dari segalanya, kekasih yang sering di rindui, Muhammad bin Abdullah. 12 Rabiulawal - hari kebesaran mu.

Engkau al-Mahi; pelenyap kekafiran, al-Hasyir; pengumpul manusia dgn dua kakinya, al-'Aqib; tiada tertadapat Nabi setelah mu, dan al-Muqaffa; org yang di hormati. Engkau, ana habibi...

jumbled mumble

very early in the morning, a customer texted me pertaining something that she and her husband booked. dengan mata yang masih tertutup (it was early,okay? and it's a habit sudah for me replying txt tutup mata if pagi2), i replied her txt

"ya, i changed it already, no worries, because He called me already"

nda lama after that she text me back

"who called u? God?"

hah? saya semakin blur. i was referring to the husband. when i read my text back, baru i know why. tu la lain kali tutup mata lagi bertext. i spelled he with a capital H. hebat. that definitely woke me up. geli hati sendiri.

not much to update. was looking forward to check my mail since i know sis Hjh Izzah would be writting to me. something so true that she wrote to me (still, pertaining men and their manual books). no hatred boys, cuma saya rasa anda semua memang patut update manual book anda. she wrote :

sekiranya buku MANUAL itu generic - nampaknya kita harus lakar program/software baru - manual2 semua kita bakar!

talking about men, my customer yang dtg hari Khamis tu dtg lagi. the one yang beli batik n dgn steady nya dia minta saya yang sarung kan batik nya n dia dgn slumber pun membelakang saya n stretch tangan nya minta di pakaikan. nasib dia nda minta butang di depan. jega. lain-lain sudah. yesterday dia dtg, nasib dia nda minta sarungkan lagi batik tu. nasib batik, kalau dia minta pasang samping, itu saya memang telan liur. mau tolong ka nda mau tolong? wainah, rapat sudah tu kalau men pasang samping. bahaya. jega. lain-lain sudah. lelaki begini, somehow bagus, sebab dia berbudi pekerti meminta saya dgn baik skali...pls and thank you gitu. tapi kalau dia mau lebih-lebih, pegi summers' man sana dorg boleh ukur bah badan ko setiap inci. supaya batik kau tailored made bang. saya tolong sarung apa guna. adedehh...kena lekat job specification ne di kaunter depan...hehehehe jadi kalau di audit bisa aja jadi senang...

hari ne sneezing my nose off...nina geli saya berhingus...sedappppp masin2 wahahaha (kena jangkit sama si Grace anak uncle Mariano)

Friday, March 6

few more days...

kemarin hari yang kurang produktif. i remember leaving my shop dlm keadaan tunggang langgang. hmmmmm nanti sampai terus tpaksa mengemas. i didn't remember what was the rush yesterday sama saya tidak kemas tu tau. owh ya, me mau p tandas trus tutup kdi n jalan pulang.

few more days, hari penentu hati tu bertaut di mana. masih kah kuat hati dgn Imam ku yang satu? InsyaAllah, hari ne pun hari Jumaat, nyatanya dlm keadaan hati apa pun, doa dan salaam masih di lidah. eeeee rindu...kalau lah saya ada di waktunya, mesti saya antara yang paling kerap dtg minta dia mengubat hati yang berbolak balik...

hari ne ada meeting. hari ne hari Jumaat. hari ne pki baju kurung. hari ne nda macam kemarin. hari ne saya tidur sampai jam 11. tahniah. saya tidak menang apa2. hehe

Thursday, March 5

berkenaan lelaki (part II)

lelaki, ic kamu tu semua bagi balik kunu sama jabatan pendaftaran. tukar this things :

Bangsa : Lelaki
Jantina : EGO

kalau lelaki nda payah lagi di tanya apa bangsanya, mereka semua sebangsa...
unite lagi tu dalam bangsa dorang, sehati sejiwa....
sentiasa bergerak dlm kepentingan kumpulan....

Rena cakap saya sexist. oh tidak sexist bos, cuma saya lebih suka jantina saya.

***saya lupa apa mo blog sudah. lupa lupa lupa. terlampau byk makan semut ne tau. sincei forgot uda, all i can add is 'PETANG INI MO UJAN' okeeeeehhhhhh

[9.21am]
now i remember udah what to blog about!
yesterday was talking to rena bout how dia m'reject lelaki dgn soalan
"kau sudah beribadah kah?"
wahhh itu sgt seriusssssss hahahaha thinking that she did that mcm when she was 15 gitu
tapi skrg soalan tu kalau utk saya,
top list baitu..."sudah bulih bawa solat jamaah kaini?"
i think us girls also need to update our manual book...
mesti mau tau apa yang patut di simpan di atas of our list...
righttt....

Tuesday, March 3

perkiraan

dlm beberapa hari lagi,
lelaki yang satu-satunya pujaan hati itu,
hari kebesarannya akan tiba.
hari yang ditunggu-tunggu.

saat mata itu tutup di malam hari....
hati melayang teringatkan pengorbanan lelaki yang satu-satunya pujaan hati itu.
saat mata itu terbuka di pagi hari....
doa dan salaam sering mengiringi.

insyaAllah,
dalam beberapa hari,
hari yang di tunggu-tunggu...pasti tiba...

MEN, pls update ur manual book

kepada lelaki in GENERAL, silalah tukar buku manual yang sudah berkurun lamanya kamu hold on to itu. silalah jaga ini hati perempuan in GENERAL, okay? bue kaitu? bukan susah beiii... buku manual kamu on "how to treat girls" sudah lapuk keluaran zaman 70an and 80an (mengikut tahun kelahiran). silalah update, now sudah 2009. nda men la kc bikin perempuan begini. sila klik untuk keterangan lanjut.

besuk saya kena p audit abang sulung saya ne tau. in case dia pun mc pegang manual book yang lapuk, mesti saya update tu tau. sux, cara kamu itu sux. jgn sampai saya dgr lagi ada complain dari kakak2 saya bout how they are treated. my second bro pun wpun sudah kawin mesti juga di audit ne. bak kata kak Hjh Izzah "LELAKI SELENGE AAH SGT". sepatah kata hari ini, selenge=hati batu yang ndada feel sama perasaan org. blajar slang singapore sehhh heheheh

praying hard for kak Hjh Izzah though. sedihhhhhhhh betul bila dpt txt n her cll. mudah2an she'd be stronger...untuk mendapat TAUFIK dan hidayah dari Allah (no pun intended hehe).

(saya mula pasang unggun api) nah guys yang menyakitkan ati kakak2 saya, sila buang manual kamu dlm api iniiiiiiiiiiii.

ini tidak terkecuali kepada Mr. R dan Mr. S.... somehow kamu pun tergolong juga. cepat bakarrrrrrrrrrrrr.

Nina, ini blog utk ko beini. ko blang "bagus lagi sakit kanser tau lagi bila mo mati, daripada sakit hati begini yang entah sampai bila" setakat ini, pada hari ini, itu lah ayat paling smart saya dengar. hari ini saya kurang produktif.

Friday, February 27

simply observation

di kala ujung bulan ne, sgt senang untuk kita people's occupations from the way they drive. but this method only applicable during the last 2-3 days of the month.

observe this :

  • anybody driving slow, on left lane and windows down adalah org2 yang ndada duit minyak n cuba tahankan minyak dlm tank sampai ke pay-day. drive tu maintain rpm 2 atau 2.5 nda lebih dari itu. tingkap di turunkan untuk 2 reason. satu, nda mo pakai aircond untuk lagi lagi jimat minyak. and kedua, buka tingkap tu sebab tangan sudah ready di door panel mo melambai org if ada yang honk marah2 kenapa lambat. nah, siapa2 yang drive on this left lane adalah peniaga (ehem2, saya sendiri), pekerja swasta, kontraktors, freelancers, suppliers (ini srupa sama tu kontraktor pula kan) dan semua pekerjaan yang bergantung pada perkiraan akaun satu bulan penuh tu siap baru di keluarkan gaji.
  • pastu di saat2 semua org kering ne, ada la juga kereta yang drive macam hantu...laju ja memotong n very generous with the honking (honking org right lane). waktu org steady rpm 2 atay 2.5 tu dorang hentam tekan minyak sampai 3 atau 4 rpm....tau la kan, org sudah gaji, minyak pun full tank. if habis pun isi ja lagi. nah ini dia org yang memandu di right lane adalah org2 government yang gaji pada 20an haribulan (saya tidak tau brapa haribulan tu biasanya, tp selalu tym2 25 kedai mulai sesak).
so u see, hari ne and esok is the best time untuk kamu observe apa yang saya sudah observe berbulan-bulan lamanya. u will find that it's an honest observation.

Tahap minyak :
E - Enough, bukan empty
F- Finish, bukan full

tahap minyak saya? macam rasa mo nek basikal p kerja today hehe

28-February-2009 saya edit ne post sebab ada fening2 skit tulis right and left tu tbalik2. tau2 la ba, org baby songsang dlm perut dulu, ayat pun pandai songsang. fyi, ckit lagi i write tadi 31-February-2009. ujung bulan kunun jon! hehehehe (i have too many free time, i know)

Thursday, February 26

jgn layan saya begitu

ini, in conjunction dgn post rena on her blog. she's true. sometimes kan customers or people in general can act macam SAMPAH.

what i can't stand is this customers kan yang suruh kita menggali tu barang yang dia mau and refuse untuk percaya i have cuma satu design satu saiz. AUNTY, saya ini b-u-t-i-k. nanti if saya ada 4 size design yang sama, pandai juga kamu panas. pandai2 kamu mau marah saya as if saya ne salesgirl yang pemalas nda mo cari saiz. in the first place saya bukan salesgirl ah.

then ada lagi jenis customer yang nda pakai baju kurung hari-hari, or nda biasa pakai baju kurung. dia blang besar konon. mo yang kecil konon. eh helo, baju kurung memang pakai longgar tau. nda kan u size L mau pakai size S?

bukan lah maksudnya saya provide bad customer service.
most of my customers becomes my friends bah juga after years and years serving.
tapi tolong jgn masuk n jeling saya,
memang confirm pacahhhhhhhh la neee!! hehehehehe
kamu ne mo di ajar please & thank you baini myb kan
please be good to me, thank you. hehehe

Tun Mahathir


pehhhhhhh ini betul2 bikin panas hati yang membaca news on 24th of February.
I don't even bother to know who suggested that Pak Lah should get MENTERI KANAN
excuse me ya,
saya bukan anti-kerajaan ka pro-kerajaan ka (given my situation)
tapi saya itu pro-Tun M! (personal punya view, sila jgn kaitkan dgn sepa2 di atas saya ya)
mengapa dulu Tun M berhenti menjadi PM tiada pihak mau bg beliau post MENTERI KANAN ne?
lepas tu skrang apa pun yang dia cakap,
confirm 10 hari kena bombard
everything he says, magnify x100
it is claimed that Pak Lah seharusnya di bagi post MENTERI KANAN sebab beliau
banyak menyumbang kepada masyarakat, dan byk membawa pembaharuan pada Malaysia
ohooo need i say more
Tun M nda buat apa2 ka?
somehow, ini tidak betul, dan sgt bikin panasssss

Wednesday, February 25

mengapakah

uwah skrg saya menjadi target kawan2.
mengapakahhhhh
saya share jujur dan ikhlas
ini macam kes di kasi kena ja ne!!
tapis tapissssss
sepa2 perlu tapis tu sila tapis
hari2 saya kena peluru bullet ammo pasal hal yang sama
owwwwwhhhh plssssss friends,
tapis is the keyword!
huehuehue
kiri kanan di dunia cyber ne penuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh dgn benda tak bertapis
nda abis2 kena teaseeeee sakit hatiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
thx tho,
niat kamu suci saya tau

Monday, February 23

Rena Jahat

RENA JAHAT DIA TANYA SAYA SOALAN PALING BIKIN HOT DI DUNIA.
ciss begini ko ya geng,
baik2 saya bagi ko masuk kedai saya,
saya bagi ko duduk lagi di kerusi yang empuk,
boleh2 ko main2kan hati saya dgn soalan

"KENAPA KO KACAU BOYFRIEND SAYA?"

wahalahhhhhhhhhh dgn jelingan mata lagi!
ini org, master of imitating people la aku rasa
hebat ilustrasi dia hahahahaha

terus bah dari jam 2 sampai jam 5.30 (rena datang lagi balik jam 5.30) c Jehan tidak keharuan terusssssssssss hahahahahahahahahaha saya tak maki awak ye sayang, tapi saya quote one of my friend say "MF punya kawan!" hahahaha

tapi ko tau saya sayang ko bah hehe
buktinya, a blog dedicated to u and only u

megi itik

ini hari, myb sebab terlampau lapar, balik umah tu trus barrrrrrrrrrrrr p dapur. hah?? xda makanan?? alamakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

itu saya tau sudah tu, itu tanda2 mummy merajuk tahap dewa da ne...
pesanan ringkas dr mummy...
"kalau selalu balik lambat, nda ampitan makanan ah!"

mula2 mo pura2 nda lapar...jadi nek la pegi mandi...limpang2...btext....

uinah jo, memang nda boleh lagi di tahan rasa lapar ne, sudahlah tadi tghari ja makan, bekpes pun nda sempat (kes lambat bgn).

dgn langkah ala ninja (yang mcm bertinting tu, yang cem pencuri tu) saya pun turun p dapur n dgn xtau malunya mengurah (membongkar) tempat2 megi. jumpa la MEGI ITIK. uwah, bue di cuba ne.

lapar jo, tahap parkinson maybe, yang ketar2 ne. belum lagi mendidih air, sudah di kasi masuk mee nya. mcm palui2 pun ada. percuma-cuma malam ne makan megi kembanggggggg sudah la lapar, yang itik ne lagi tinggal satu bungkus.

pajal ja bawa tidur ne perut lapar...bisuk mo bangun awal ada meeting bar bar barrrrrrrrr

p/s: cemana mo kawin masak megi pun nda pas...matai, rejectttttttttt

Wednesday, February 18

today's random things

seems like me and bestie ada persamaan. kami suka buat random things for today.

1. sorry bestie, awak sudah beberapa kali drop by di kedai tapi saya sentiasa occupied. sorry ah, bsuk2 u dtg, i layan baaaaaeek punya hehehe

2. jahat ba kan kedai2 fon di kk ne (uisnah org kk ne). sudah lah di kasi bagus tu fon, dia bagi lagi balik tu lcd yang rusak. macam mayat minta di tanam pula. emo la skit org kedai, jgn la di beri bangkai itu. ada sentimental value tau. hehe.

3. gigi saya ok sudah. ini kali betul2 makan kacang 1 kg pun ok.

4. punya stupid ne show i'm watching now...greatest american dog. rancangan tiada motif dan tiada unsur hiburan langsung.

5. sakit hatiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii gaji slalu baki (ney, p la cari kerja, belikan kaka u ne kasut hehe)

6. itu perempuan tembirang slalu jeling saya di tandas, ko tunggu ko ah. pacah la ne.

7. hah? c key di oz sudah? hah? patut la saya rindu hehehe...babe uiii...bila kita mo p ambil gambar sawah ituuu...

8. tini tadi buat sign mati p cancel dia punya coffee-whatever (ada mcm seminar or something) untuk dtg jumpa kami p beach. sekalinya nda sampai2.

9. KALAU TIADA BAC SUDAH DI KK, KAMU CARI SAJA DI TG. ARU. sana laitu kami kc halau nyamuk pakai asap (aksi kurang bijak ini). dari dulu dk mau buat unggun api kunun. trip campfire beeeeehhhh teda teda ne org kk ne

10. i was going thru my facebook, tgk2 highsch friends punya pics...nerds, will always be nerds.
tiada harapan bagi kamu.

11. as for me, nakal will always be nakal. ya saya laitu panjat pagar dkt surau di all saints tu. saya la tu yang kc jadi rumah di bawah bukit sung siew tu jadi markas (markas apa sila lah jgn tanya ah)

12. punya besar tu Pau Ina di bawah jambatan kk plaza. pernah masuk paper tu waktu bulan puasa.

12.5 saya nda pernah pula makan tu pau, limpas2 sija.

13. some ppl insist on having one and only one (about everything that matters)

14. this is turning out to be boring :(

Tuesday, February 17

mummy sapu bersih

petua #97 :

--> Never, never, never, never, never, never, and NEVER wake up late after a late night out if you are staying in this house. anda tidak akan dapat apa-apa 'blessing' dari mummy selain daripada di leter from the moment anda membuka biji mata, sehingga la ke tegukkan air nescafe yang terakhir.

on a more serious case today, ianya berlarutan sampaiiiiii la ke kk. suddenly IP-KK rasa macam SDK-KK. punya lama mummy berkunyanyang (berleter). partially it was my fault, and partially it was bro's fault.

the fault on my side was that sudah 3 mlm pulang lewat. then, dengan suka-suka hati saya bermalas2an di katil sampai la masa kronik and kritikal sudah untuk bersiap pegi kerja. "b'ulah juwa hantap. ahe mulih, behaie2 bejalan jaan kawan. kawan tah nganya kan di paduli. sudah tah ahe mulih, ahe lagi besiap!" (begaya sgt! lewat pulang, behari2 sudah jalan sama kawan. kawan ja mo di peduli. sudah lah lewat pulang, lambat lagi besiap!) bayangkan how many times that line kena repeat oleh mummy dari IP sampai ke KK.

and the fault on bro's side is tidak lain dan tidak bukan, kunci keretanya di dalam kereta daddy, and daddy sudah bawa kereta nya tu jalan pegi meeting. jadi kita mau pegi keja cemana ni bro?? nda kan nek bas...puhhhh-lease! "aie lain, tdo alam kuita tu, tantu inda ketinggalan kunci. capi-capi juwa!" (next time, sleep in the car, confirm nda ttgl kunci. careless!).

Jadi, oleh kerana kunci kereta yang tiada itu, membuatkan kami terpaksa minta mummy antar. 20 minit rasa macam 20 jam joe! kena marah my mum tu mcm ada re-cap dulu2 time darjah 4 kena antar p school n kena leter2 sebab dpt B in maths. bagus sudah tu B. kalau C maybe di suruh nek bas hahahaha

jadi, kerana la marah yang meluap itu (which we deserve kena marah juga) segala-gala mummy sapu bersih. daripada la saya lewat pulang, sampai ke lewat bangun, sampai ke bilik xbkemas, sampai la ke kedai yang tidak di bagi variasi koordinasi (in my defence, i did do coordination variation, tapi my mum ja baitu yang nda nampak...siap pindah2 kerusi bus) sampai la kenapa i didn't zip my bag (hah??? ini tidak relevan ne). my bro kena lagi teruk. segala benda yang dia sudah modified di keretanya di ungkit. smart. lagi lah teda kait mengait. bila dia kena marah saya hanya mampu senyum KEPUASAN hahahaha kadang2 bagus juga ada kereta STANDARD ne kan bro

bila my mum turun kan me di CP, the last thing dia ngomel tu bikin me mo ketawa ja...
"INI LAGI NE KERETA VIVA NE, KENAPA TAYAR DIA BEGINI NE?? NDA KA KAMU MO TUKAR?? MUMMY RASA MACAM NEK MOTOR JA. KICI2 JUGA NE TAYAR!"

mum, andai kau izinkan, bisukkkkkk juga saya tukar tayar ma rim love love ituuuuue hehehehe. congrats mum, as usual, mummy sapu habis semua topik in 20 minutes. a miracle only an angry mum can do! eeee jgn marah mummy i love u bahhh mmmuah!

Saturday, February 14

odd revelation


Pangarap Ko
maging isang tulay

hindi ko mapipigil ano man sabihin nila

Matarik man ang natatanaw

ibig mo parin ang

ang siyang sumisigaw

Pangarap Ko

maging isang tulay

hindi ko papaigil mga tao nais narin makatawid

labis ko sayo lamang itatanaw

ibig ko ito ang siyang sumisigaw.

'di na kailangan ng tahanan

sapat na ba ang pag-ibig?

hindi ito ang oras isipin

ang sarili at ang sariling ambisyon

Pangarap Ko

maging isang tulay

hindi ko mapipigil ano man sabihin nila

matarik man ang natatanaw pag-ibig mo parin ang siyang isisigaw...
***
ako ay palaging maghintay, kahit gaano katagal...
dahil ang puso ay dito upang manatili...
(nda payah di cari, biar ja saya yang tau)
favourite song ko para sempre!
my favourite song forever! :P
(walaupun tida ku tahu maksudnya sepenuhnya huehuehue)

Friday, February 13

pindaan

hari ini semua org sibuk n tinggalkan saya :P
rena, kau keluarkan 100 kereta ka hari ne di sebelah pagi??
nina, kau tu kasih kaya semua sudah doktor on call??
nony, kau skrg bangun jam 1 petang ka??
tini, ooooo smp hati dikau, saya sorg ja di khamis ini (ini budak saya bg excuse sb dia kiut pastu dia tu pegi lawat c zul, nda kan malar jumpa saya ja)

hari ini batuk itu teruk.
batuk itu bikin saya pening kepala sebab dia barrr barrr barrr rasanya di otak everytime cough
politely customer saya tanya,
"batuk dik?"
dalam keadaan emo itu rasa mau jawab "nda bang, men skateboard saya ne"
bila tgk buku mata tu pinar-pinar nda tau apa sudah di baca...
if telan nilco ne confirm customer self-service
bak kata along
"bah bagus lah tu praktis, manatau kita buka franchise besar macam McD, org pun layan diri"
ngam la...ujung tahun di audit nda dpt kita bonus bro!

hari ini saya itu byk berdiri di hujung kedai,
tgk org di bawah macam semut (kegemaran ini kalau kerja di karamunsing mmg melihat HARAPAN di bawah)
ainah, teda harapan semua org di bawah ne,
cuba la buka lazo,
ini roadshow kia pula aaaaiiiihhh
pening pening kepala peninggggg

oh yes another scary customer 2 hari lalu
(random i know, ini cerita bangas)
selama saya kerja baru that time i hear this words come out from my customer's mouth
nasib perempuan, kalau lelaki lama sudah di barrrrrrrrr daras2
"say, kok tetek nenek gedek ya macam mbak ini"
dgn telunjuk nya menunding u-know-where
"ahhh ngakk mak, kok mbak ini lebih gedek gitu"
lalu, size saya di tanya...
nasib before saya jawab dia cakap
"maksudnya size blousenya mbak"
nasib kamu tu tetamu di sini Sabah n tgh mencari hadiah utk c nenek di kampung
start hari ne saya pakai tudung yang di turunkan sudah.
jgn sampai ada yang menunding!

rasanya bawa tidur ini adalah bagus ne,
makasi nilco, ko la harapan bagi saya tidur after last week berantakkan try tidur!

p/s: ini ada pindaan terhadap 25 random things itu. number 16 ka 17 tu (of which i don't care sudah) KONTRAKTORS adalah out. termasuk customer yang mencari batik tu (scary ah ren?) saya itu prefer PAKAR COMPUTER. pindaan di terima atau tidak itu saya tidak peduli, saya pinda blog saya sendiri baini, suka hatiiiiiiiiiii

Wednesday, February 11

high on Nilco

batuk yang semakin teruk, mesti di carikan ubat. sebab rena cakap "kalau lambat pegi doktor nanti kena suntik". kena suntik di mana itu xpayah tanya lah, confirm di pompom. u see, i have problems about going to the dentist atau doctor. somehow i don't like ppl telling me what's wrong when i already know it myself.

untuk memudahkan keadaan (dan meneguk air sambil berenang menyinggah tmpt nina), saya pesan la dgn nina supaya ambil kan ubat batuk dr hospital.

nama ubat itu nilco.
dia bilang di kotak "minum 15ml, di hirup secara perlahan"
being smart, saya pun tuang 10 seja dulu...
bilang org, langkah berjaga-jaga (saya kan smart)
dia bilang hirup secara perlahan, so saya pun hirup la secara perlahan...
eh, perlahan tu if lambat tapi banyak di telan sekali, sama juga pianya kan?
note to self, bukan hirup secara perlahan,
tapi hirup sedikit demi sedikit.
apa la org nilco ne.

then bila ubat tu berkenalan dgn lidah,
waduh lidah pun terus rasa macam mo bueggghh
punya bida rasa nya!!
so leng,
tadi pagi saya bagitau saya minum 10ml kan wpun dos sbnr 15ml,
well itu adalah tipu sebab selepas rasa yang bida tu,
saya kasi tu ubat bkenalan dgn sinki hehehe
tapi skit ja tinggal...
yang saya minum tu lebih dari separuh...

tapi i tell u, nda sampai 30minit sudah ngorok ne...
kuat juga ubat ne wpun sudah di buang di sinki...
di kotak tulis 3x sehari...
uinah jo, kalau 3 kali sehari nda la lagi org dpt bangun tu,
malar ja tidur...
nanti customer saya pun self-service payah juga tu...

nina cakap pantangnya :
1. jgn makan yang berminyak
2.jgn makan yang kacang2
3.jgn mandi n minum sejuk

brabis saya cari di kutak, teda tulis, jadi nda la di ikut hehehe
tapi pantang nombor 3 jgn main2...
if minum sejuk skit ja confirm batuk tu macam keretapi nda pandai berenti

kalau skrang, cek keras dahi tu bue sudah tanding sama keras perut sebab terlampau batuk. macam buat sit up jo perut ne kencangggg pula! uhwerrrrr kannnnncuaaaannnn

(sorry bah, ada hang hang skit my brain sejak makan nilco)

Monday, February 9

special order

hari ini kami berharap mau mkn:
1. McD Spicy Chicken McDeluxe triple meat patty
2. Bubur Ayam McD + telur masin (telur itik ato bah)
3. Bubur Ayam McD + Chicken wing
4. Double Cheeseburger "Special" sebab tambah telur bungkus satu

ini adalah penangan saya dgn nina yang lapar tym tengahari tapi belum dpt keluar sebab sibuk. hebat imaginasi kami sampai mereka2 menu baru hehehe

tapi oleh sebab tempat makan yang masih full, me n rena nda jadi pegi makan, and when saya balik ke kedai, tidak lama selepas itu Hajjah Izzah dtg memulakan interviewnya untuk research Master level nya itu. so saya pun akur sebab saya pun ada a few topics i want to ask her. habis discussion pun sdh ba'da Asr. terlewat untuk makan so decided to have a quick bite with daddy saja on my way home.

Ya Hajjah, Jazakallah Khairan! Bi Idznillah, ajarkan juga ilmu mu pada saya. Allah yaftah 'alaik, Ya Hajjah. Allah yaftah 'alaik.

cough cough cough. ini adalah ketulahan tidak dgr nasihat. kan sudah batuk. this is gonna take weeks for me to recover from :(

me : daddy, u look cute la pakai jubah jalan2 di likas. mcm polar bear fresh n white
dad: hmm, kutuk la kutuk. mcm fresh n white punya beruang pun still ur daddy kan...si anak polar bear juga kan?
me : bah bah bah menang menang lah

Sesungguhnya kamu hanya memberi peringatan kepada orang-orang yang MAHU mengikuti peringatan dan yang TAKUT kepada Tuhan yang Maha Pemurah walaupun dia tidak melihat-Nya. Maka berilah mereka khabar gembira dengan keampunan dan pahala yang mulia (36:11)

21 years ago


from time to time, saya sgt rindu dgn our old houses in Sandakan...
specially that two yang di Ladang Sabah, Moynod...
this pic was taken at our first house there...
like colonial style gitu atas bukit...
rindu tu bunyi org potong rumput early in the morning...
then we have a staircase dr blakang rumah connect pegi dapur...
kami 3 bradik usually duduk sana n makan pisang goreng panas...
uhu...rinduuuu sgt that time....

yes, pic di atas, saya myb baru 3 years old,i don't remember...
jadi ini mengukuhkan lagi statement saya dlm my previous blog di mana i said that tym kecil saya kurus bah hehehe...
skali besar barrrrrrrrrrrrrrrrrr jadi besar!

i always always always have the fringe style when i was small...
always dressed in pink...
PUFFY pink dresses..
i was the only girl that time,
kesukaan my parents play dress-me-up ehehehe

this pic muka tgh masam sebab kena gigit nyamuk yet nobody p peduli pun??
eeeee menyamalllllll hehehehe

Ladang Moynod, Saya Cinta Awak.
if i can turn back time, i'd want to stay there sampai bila2 plsssssssss....

Saturday, February 7

25 randoms thing bout me

i was somehow 'tagged' by bestie, so saya teruskan (plus i have nothing to do).

1. i fall in love fast & furious style. no hesitation, no consideration. so that's mostly why i fall so hard sometimes bila sudah PUTUS CINTA (ouch)

2. i'm still my daddy's girl. will always be. this is a secret not need to be told, because it's obvious -- daddy TIDAK ADIL, because he always mendahulukan saya. whatever my siblings have (when we were little) i would always have it first..buttttttt..whatever i have usually my siblings tidak dpt. enough said. i'm the special one.

3. because of number (2), saya selalu di gasak oleh my bro. wrestling is not anything new to me. so boys, i'm built rough!

4. before i brush my teeth, saya mesti ada air dlm mulut. i can't brush my teeth with dry mouth. i must have some water, i just do.

5. i never make my bed bila bangun pagi. i never do. it's a once-a-week only ritual (kalau la, kalau saya rajin) or whenever my mummy bising2.

6. saya main netball posisi GK, bila saya turun padang bola jarang tembus (choiii tambirang). my right leg sudah terseliuh i think more than 10 times. ustaz cakap "Ini bukan loose ne, ini badan tak seimbang". thx for pointing that out.

7. seven is my favourite number

8. Di hati ku, ruang terbesar cinta adalah hanya untuk Dzat yang mana jiwa ku ditangan-Nya..Dzal-Jalalil-Wal-Ikram. Hormat dan titisan airmata untuk jantina lelaki adalah hanya untuk al-Muallim, Rasul Junjungan, Muhammad bin Abdullah. penawar segala hati, penerang segala penglihatan, penyelamat jiwa yang kehilangan.

9. i used to like orange (tell me bout it high sch ppl!), tapi that time i secretly like pink...tapi ada org sudah ambil hak mutlak pada benda2 warna pink (EZANEY). malassss nak drama dgn dia. now i love earth tones like warna coklat2, oren2. but most of my shirts consist of 4 colours only. Black, White, Grey and Choc (creams).

10. saya bercita2 tinggi untuk pakai baju kurung 5 hari dlm seminggu. namun, tailor saya yang lembab menyebabkan saya masih pakai jeans ke tempat kerja.

11. even when i'm near mummy, i still miss her dearly.

12. i used to be THIN when i was small...daddy kerja jauh dari kami...everytime kami limpas airport, i'd cry padahal my age time tu baru 2 years old gitu.whenever daddy is not around, i'd get sick. because pls refer to number (2)

13. Saya ada Diploma in Business Studies (Management), tapi before that bercita2 mau ambil law (read:mau jadi wakil rakyat). now i'm satisfied i'm working with my family, and Bi Idznillah, after 5 years i'd start my own with lybby (balik cpt from aus babeeeeeeeeee)

14. nama rumah saya ialah ayang (sayang) my daddy call me by 3 names tho, ayang, manis, and masam. manis is because dia cakap gni "ayang ne manis selalu buat hati daddy happy". masam? whenever saya merajuk, it takes longgggggg time utk di pujuk and bibir mst munjungggggg sgt

15. darjah 1 & 2 saya dpt nombor 1 dlm 4 semester itu. selepas itu, nombor satu tidak pernah wujud dlm report card saya.

16. SAYA SUKA KONTRAKTORs!! saya pernah angan2 mau kawin sama kontraktor, tapi skrg saya open skit saya punya field (mcm susah mau cari yang single). "sayang, carikan abg batik sayang" ahahahaha Ren u know this customer of mine right!!

17. always and always i have in my heart my school friends that never never change.i carry them in my heart.....Lybby, Nas, Chia (bebe), Rena, Wany....awwwww miss u guys.

18. saya sangat peramah, sgt mudah sayang and sgt mudah di sayangi kawan2. jadi kalau ada yang masuk circle kawan itu, sekali saya jatuh sebab kena betray, pasti anda tau betapa salahnya anda cari pasal sama sayaaaaaaaaaaaa (tunjuk samseng)

19. i always entertain myself with my little-inside-joke that only i get

20. when i was little, before sleeping, i'm pray in my heart this two things. (i) Allah, pls bagi saya swimming pool full of air milo. saya suka milo. (ii) SAYA MAU KAWIN NABI YUSUF. sebab Nabi Yusuf yang paling handsome.

21. saya sudah consider sgt2, dan ini muktamad. my marrying age is 28. so i have 4 years untuk belajar masak. sebab Tini baru saja kutuk me "babe, u mau sgt sama dia, bue ka u blajar masak dulu? u mau kc dia makan spagethi saja ari2??" pls. saya pandai masak nasi goreng, mee goreng, spagethi, tauhu jepun, udang masak kuning, ayam masak kicap, (cuba mencari lagi nie)....air bue kira ka?? oh ya, sayur itu saya mahir. jgn saja bagi peria. i can't cook what i don't eat.

22. talking bout food...saya selalu pilih makan roti2 rather than nasi. roti buat hati saya melompat2 kegirangan.

23. bila saya cinta, saya simpan anda dlm hati dan tidak akan saya erase. saya mampu ingat everything u say, when u say it, what u wear, how u smell, how my heart jumps everytime i see u. and i know this is stalker-ish, but i keep everything about u with me till now. so imagine how many "meaningless" things yang saya simpan pasal my exes. i keep every receipt, every paper with your writting. jgn hairan, saya ada kad2 reload yang saya pakai utk reload phone saya waktu kita2 ini bcinta. dan awak pula, saya simpan semua patung yang awak bagi. dan awak, walaupun awak menyakitkan hati saya sgt2, diary saya 2003 masih saya simpan (even ur pic). yang lagi weird Mr. R, saya masih simpan straw n apple pie punya wrapping yang kita makan last together di McD. saya a great lover, i know. sila simpan saya dlm hati seperti saya simpan awak2 sekalian k.

24. paling baru, saya ada simpan bottle yang dat certain someone drank from. saya weird, saya tau!!!

25. BAC for life! tiada yang mampu menggantikan tempat kamu. terhebat di hati saya, tertulus, terjujur. tidak ku dusta, tidak pernah di dusta. tidak ku tinggalkan, tidak pernah di tinggalkan. kasih sayang terjalin InsyaAllah sampai dunia & akhirat. BAC for life! [Noni, Tini, Dk, Reny, Ayang, K.dayang] syukran ya-Khaliq, Engkau beri ku peluang di cintai begini.

26. saya jarang ikut rules. cakap 25, tapi ini number 26. SAYA MUDAH CINTA KAN MANUSIA! (i think i said that few times already)

saya tau ini mbosankan. sorry. saya sudah more than 48hours tidak tidur. excuse me pls.

Thursday, February 5

dilemma

it's a new year, new account book (kunun la), new things to buy, new target to achieve, new budget to make. dlm 2009 yang kononnya saya akan menderita kerana double ASB yang di buat (tahun lalu beriya-iya, skrg rasa la membayar), nampak gayanya old habits day hard. i still want to spend money. on unnecessary things lagi tu. matai laini.

the top things that i want is
1. new laptop
2. new phone
3. upgrade sound kreta
4. ipodddddddddddd

number one tu maybe i can tahan2 lagi, sebab di rumah ne ja sudah ada 3 biji laptop, so i can choose whichever...maybe itu i cancel la dulu (unless c daddy mo belikan) so 1 is laptop out.

then u think now simple la tinggal 3 lagi kan. for a phone, i was thinking of Nokia E71 because saya suka itu qwerty keypad. mesti menaip laju gila trus tu kannnnnn.... and then saya juga bercita-cita untuk upgrade sound kreta.... my bro bilang all in all myb 800++ la (wth?)... tp itu pasti seronok bila kreta saya sudah tum tum tum berjalan2 di kk kannnn...hehehehe....and lastly tu ipod because yang baru sudah keluar kan, i wanted to have one dari first time kuar lagi, tapi that time saya beli my SLR tu (kalau beli both nda kan saya punya perut xmakan, ini perut bukan cas di dinding ah untuk kasi full)

so i prayed, tunjukkan lah yang mana satu i should spend my money on. pls pls pls ya-Khaliq, beri petunjuk Mu pd hamba mu yang lemah dgn nafsu serakah ini hahahahahaha

masalahnya begini.....
when i open c amy punya blog ada la pula dia mblogging pasal ipod yang bru di adoptnya itu...
so dgn gembiranya, saya terima itu petunjuk dari Atas bahawa i should go ahead sama tu ipod....
TETAPI...
bila saya bfon sama perut uyui kg ketiau tu,
saya terima lagi satu petunjuk dari Atas...
sebab bila dia nek keta n start enjin, secara otomatik soundnya terblast...
jadi saya pun bingung?
itu petunjuk juga ka?
myb i should lean more towards yang lg berfaedah (read:sound kreta)
i was thissssss close on making my decision
TETAPI...
bila saya mau tidur malam,
saya tgk fon saya ada 3 txt belum baca...
aik skrg vibrate pun tu phone tida pandai sudah?
nah sah rosak...
astaghfirullah, ini pun petunjuk ka?

jadi mana satu mo ambil dulu ne?
i have to start praying lagi balik ne tau...
(or apply personal loan and beli semua hahahaha)
Rena di RHB yang ajar

 
Blogger design by suckmylolly.com